Skip to main content

Predik het Woord, doe het werk van een evangelist

Artikelen van Ds. Oscar Lohuis van Goed Nieuws Bediening

Artikelen

Artikelen van Ds. Oscar Lohuis

Palestijnen bidden voor Israëlische soevereiniteit


Nu Israël op het punt staat de Jordaanvallei en andere delen van Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) te annexeren, zal de haat tegen Israël vanuit landen ver daar vandaan waarschijnlijk weer toenemen. Echter, de Arabisch-Israëlische vredesactiviste Sara Soabi zei onlangs over dit plan: “Ik weet dat een groot percentage van de Palestijnen geïnteresseerd is in het programma van het toepassen van Israëlische soevereiniteit, en er zelfs voor bidden.” 

Het is de Palestijnse Autoriteit die voortdurend oproept tot haat en moordaanslagen en die de families van terroristen beloont met hoge en langdurige financiële vergoedingen. Er zijn echter ook moslimleiders op de Westoever die zich tegen de Palestijnse Autoriteit keren en het pad van terreur dat zij bewandelen. Zij representeren de Arabische bevolking in die gebieden die geïnteresseerd zijn in het vreedzaam samenleven van Joden en Arabieren. Op veel plaatsen in Judea en Samaria leven en werken deze twee groepen al vele jaren in harmonie met elkaar. Waar dat gebeurt, bloeit de economie op en genieten ook de Palestijnen van een toenemende welvaart. Sheikh Tamimi zei onlangs dat Israëlische soevereiniteit over de Joodse steden en dorpen in dat gebied niets nieuws is voor de Arabieren. “Ik geloof dat Israëlische soevereiniteit al sinds 1967 bestaat in de C-gebieden. We moeten de situatie zien te verbeteren door dialoog en het promoten van samenleven. We moeten het verspreiden van haat tegengaan. De meeste Palestijnen willen in vrede leven en zo snel mogelijk komen tot goede politieke oplossingen. We willen ons concentreren op economische samenwerking met de Joodse bevolking. We moeten samen nadenken over hoe onze toekomst eruitziet.”

Muhammed Masad is leider van een Palestijnse vakbond. “De Palestijnse arbeiders zijn tegen terreur en tegen de corruptie van de Palestijnse Autoriteit.” Ook zei hij dat als Israëlische en Palestijnse arbeiders in goede en slechte tijden blijven samenwerken, “onze kinderen zich zullen schamen voor deze strijd. Vredesbesprekingen zijn dan meer niet nodig, omdat er vrede zal zijn.” Politici in Nederland en Europa zouden er goed aan doen te luisteren naar Palestijnen die opkomen voor vrijheid en democratie en zich uitspreken tegen haat en terreur en de ongekende corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit. Denkend aan wat er sinds 2005 in Gaza is gebeurd, is het dwaas te denken dat de situatie voor de Palestijnen verbetert als Israël zich zou terugtrekken.


Deel dit artikel: