Skip to main content

Predik het Woord, doe het werk van een evangelist

Artikelen van Ds. Oscar Lohuis van Goed Nieuws Bediening

Artikelen

Artikelen van Ds. Oscar Lohuis

Waarom antizionisme antisemitisme is


Veel christenen zeggen dat ze zeker niet antisemitisch zijn, maar wel tegen de staat Israël. Vaak heb ik dat geproefd in gesprekken met anderen. We willen geen Jodenhaters zijn, maar gunnen het Joodse volk niet het land dat God hen beloofde. Als je dan nog meent dat je een vriend van Israël bent, dan heb je ze niet meer helemaal op een rijtje.

Theodoor Herzl schreef eind negentiende eeuw zijn boek De Jodenstaat. Hij beweerde dat de reden dat Joden altijd maar weer vervolgd en vermoord werden, kwam omdat zij geen eigen land hadden. Een Joodse gids in Yad Vashem zei eens tegen mij: “Toen wij verstrooid over de wereld woonden, hadden wij nergens het recht om de wapens op te pakken om onszelf te verdedigen. Het gevolg was de Holocaust. Nu wij weer een eigen land hebben kunnen wij onszelf verdedigen tegen allen die ons willen vermoorden.”

Begin twintigste eeuw besloot de Volkerenbond dat er een nationaal tehuis voor de Joden moest komen. Het ging vanaf het begin van deze historische ontwikkelingen om een Joodse staat. Nu staan velen op hun kop als Israël het Joodse karakter van die staat benadrukt. Maar Israël is bedoeld voor het Joodse volk. Dit is het enige, piepkleine landje in de wereld dat zij het hunne kunnen noemen. Als je daar tegen bent, dan ben je niet alleen antizionistisch, maar ook antisemitisch, want dan ontneem je ze het recht op een eigen land en op zelfverdediging.

Het antizionisme is heel sterk geworden in onze huidige wereld. Wereldwijd worden demonstraties tegen Israël gehouden. Dat terwijl Israël het enige vrije en democratische land is in het Midden-Oosten, waar mensen van allerlei religies en politieke overtuigingen in vrijheid hun geloof kunnen beleven en hun mening mogen uiten. In de Joodse staat wonen ook meer dan twee miljoen Arabieren, die volwaardig staatsburger zijn en hun partijen in de volksvertegenwoordiging hebben. Zelfs Arabische partijen die tegen de staat Israël zijn hebben plaats gekregen in de Israëlische Knesset (volksvertegenwoordiging). In welk ander land ter wereld wordt dat toegestaan? Vanwaar die onredelijke antipathie tegen de staat Israël?

Ds. Oscar Lohuis

Verschenen in Israël Aktueel maart 2020


Deel dit artikel: